Ukraine People

Чому олігархи не дають розвиватися якісній журналістиці

Чому олігархи не дають розвиватися якісній журналістиці
139518 ПЕРЕГЛЯДІВ

Телебачення відійшло на другий план й глядачі пішли за інформацією до Інтернету. Однак те, що телебачення втратило свою популярність не дає право сказати, що олігархічний вплив на ЗМІ зник. Більшість журналістів шукають нові платформи для подачі інформації аби не бути залежними від олігархів, але привернути до себе більшу увагу, ніж це роблять знамениті телеканали в них не виходить. Ми не можемо сказати, що засоби масової інформації є вільними поки олігархічна власність лідирує. Авторитетність олігархів була ще в історичні часи і їхня сила впливу тільки міцнішає. До того ж, це спостерігається не тільки в Україні, а й в інших розвинених державах.

Аналітики не називають медіаринок вільним, але підкреслюють важливість розважального контенту, який є популярним серед глядачів. Якби ті самі олігархічні канали не продукували розважальні програми на які потрібна чимала сума, то створювався б медійний вакуум й в такому разі у хід пішов російський контент. Директорка Інституту Масової Інформації Оксана Романюк вбачає небезпечні моменти в олігархічному контролі над ЗМІ, які показують Україну не у хорошому ракурсі. Вона каже, що тиск олігархів на редакцію медіа й політичні новини останнім часом тільки збільшився, що робить медіаринок України не вільним. Незалежним від олігархів медіа доводиться виживати серед конкурентів. Вони шукають нові платформи й намагаються різноманітними способами залучити спонсорів, тому що фінансова підтримка необхідна для існування того чи іншого ЗМІ. Саме через брак коштів більшість українських незалежних медіа перестають існувати.

Дехто додумався просити своїх читачів платити за інформацію, але тих, хто погодиться мало. Логічно, бо у 21 столітті інформацію можна легко знайти в Інтернеті, де вона буде безкоштовною. Видання «Бабель» просить підписуватися своїх читачів й допомагати у фінансуванні, якщо їм подобається контент. Шеф-редактор Катерина Коберник розповіла, що їх видання «Бабель» потребує в регулярних внесках, тому скасували одноразові донати. Однак жінка не бачить конкуренції в медіа, які фінансують олігархи. «Олігархічні медіа слугують тільки фоном для медіа, тому що переважно їх контент таблоїдний й глибших текстів не несуть суспільству. Люди, які донатять потребують інформативного тексту, тому будуть робити фінансові внески регулярно». Зараз навпаки суспільство постало проти олігархів, тому готове різними способами підтримувати незалежність медіа аби усе було прозоре й без впливу сторонніх. Для того, щоб в Україні розвивався якісний контент потрібна підтримка інвесторів.

Мої відео