Ukraine People

Правила перевезення дітей автомобільним транспортом

Правила перевезення дітей автомобільним транспортом
419181 ПЕРЕГЛЯДІВ

Діти це особлива категорія пасажирів. Вони мають підвищений ризик травмування та серйозних ушкоджень у разі зіткнення або різкого гальмування транспортного засобу. Тому водії повинні відповідально ставитися до поїздок з дітьми та виконувати всі вимоги встановлені законодавством задля забезпечення максимальної безпеки маленьких пасажирів.
Детальніше про правові особливості перевезення дітей легковими автомобілями та організацію перевезення груп дітей розповідає фахівчиня Черкаського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Таміла Данько.
Як перевозити дітей у власному автомобілі?
Згідно з пунктом 21.11 Правил Дорожнього руху забороняється перевозити дітей:
1) зріст яких менше 145 см, у транспортних засобах без використання дитячих утримуючих систем, що дають змогу пристебнути дитину за допомогою ременів безпеки, передбачених конструкцією цього транспортного засобу; на задньому сидінні мотоцикла та мопеда, крім:
- транспортних засобів, що здійснюють регулярні, регулярні спеціальні та нерегулярні пасажирські автобусні перевезення, за умови дотримання встановлених цими Правилами обмежень швидкості руху;
- спеціалізованих санітарних автомобілів бригад екстреної (швидкої) медичної допомоги, оперативних транспортних засобів Міноборони, МВС, Національної поліції, ДСНС, Держприкордонслужби, Служби безпеки, Управління державної охорони під час виконання ними невідкладного службового завдання;
2) дітей до 16-річного віку в кузові будь-якого вантажного автомобіля.
Дитяча утримуюча система – це обладнання, що здатне утримувати дитину в сидячому або нахиленому положенні, яка у разі зіткнення або різкого гальмування транспортного засобу зменшує небезпеку травмування дитини, що в ньому перебуває, шляхом обмеження рухливості її тіла. До таких систем відносяться дитячі автомобільні крісла, які встановлюють на місцях для сидіння, крім першого ряду.
Однак, у разі перевезення дитини віком до трьох років у легковому автомобілі на місці для сидіння першого ряду допускається встановлення дитячих утримуючих систем, які встановлюються проти напрямку руху з обов’язковим відключенням фронтальної подушки безпеки цього місця для сидіння (у разі її наявності).
Важливо! Діти повинні перебувати у дитячих утримуючих системах у пристебнутому положенні.
Пам’ятайте, що штатні ремені безпеки автомобіля, які розраховані на дорослих людей, зовсім неефективні та небезпечні при використанні дітьми. Також в сучасних автомобілях немає жодного засобу чи системи захисту маленьких пасажирів.
Як перевозити групи дітей громадським транспортом?
Перевезення дітей до навчального закладу, до місця екскурсії, походу, тощо повинно здійснюватися із забезпеченням високого рівня безпеки та надійності транспортного обслуговування.
Згідно Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 18 лютого 1997 року № 176, на міжміських маршрутах не дозволяється перевозити дітей віком до 14 років без супроводження дорослих, за винятком випадків перевезення дітей до загальноосвітніх чи дошкільних навчальних закладів у сільській місцевості автобусами внутрішньообласних маршрутів та регулярних спеціальних перевезень.
Перевезення організованих груп дітей повинно здійснюватися із забезпеченням високого рівня безпеки та надійності транспортного обслуговування.
Максимальна кількість дітей для перевезення автобусом не повинна перевищувати кількості місць для сидіння, визначеної технічною характеристикою та реєстраційними документами транспортного засобу.
Перевезення організованих груп дітей здійснюються тільки у світлу пору доби і за сприятливих погодних умов автобусом (мікроавтобусом). Зазначений вид транспортування дітей здійснюється за умови обов’язкового проведення інструктажу з дітьми та супровідниками, щодо правил безпечної поведінки під час руху та дій у разі виникнення аварійно-небезпечних ситуацій чи скоєння дорожньо-транспортної пригоди.
Спереду і ззаду автобуса (мікроавтобуса) обов’язково встановлюється розпізнавальний знак «Діти». Водій автобуса (мікроавтобуса), який здійснює перевезення організованих груп дітей, повинен мати стаж водія не менше 5 років і посвідчення водія категорії «D».
На транспортному засобі з розпізнавальним знаком «Діти», під час посадки (висадки) до (з) нього пасажирів, повинні бути увімкнені проблискові маячки оранжевого кольору та (або) аварійна світлова сигналізація.
Важливо! Статтею 121 КУпАП встановлено відповідальність за порушення правил перевезення дітей, а саме: штраф для водія в розмірі тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян - 510 грн.
Повторне протягом року вчинення порушення правил перевезення дітей тягне за собою накладення штрафу на водія в розмірі п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян - 850 грн.

Теги: Правова допомога,юридична консультація ,правила перевезення дітей
Мої відео