Ukraine People

Апостиль на документах: як проставити?

Апостиль на документах: як проставити?
398150 ПЕРЕГЛЯДІВ

«Apostille» – це спеціальний штамп на офіційних документах, які були складені на території України, яким відповідно засвідчуються справжність підпису, якість, в якій виступала особа, що підписала документ, і, у відповідному випадку, автентичність відбитка печатки або штампа, яким скріплений документ. Апостиль потрібен для легалізації українських документів на території інших держав.
Відділи ДРАЦС Волині з початку 2021 року проставили апостиль на 1150 документах, - зазначає заступник начальника Західного міжрегіонального управління міністерства юстиції (м. Львів) у Волинській області Ольга Семенюк.
Відділи ДРАЦС приймають для апостилювання:
1. документи, що видаються органами юстиції;
2. документи, що виходять від органів судової влади України;
3. документи, оформлені державними та приватними нотаріусами.
Проставлення апостиля здійснюється за заявою особи, яка подає такі документи. Її можна направити до органу поштою (виключно з-за кордону та для проставлення апостиля на документах про державну реєстрацію актів цивільного стану) або ж звернутися особисто, крім випадків проставлення апостиля на виписці з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.
При подачі заяви необхідно пред’явити документ, що посвідчує особу, та подати:
- оригінал документа, на якому проставляється апостиль;
- документ про оплату послуги з проставлення апостиля чи документ, що підтверджує право на звільнення від сплати.
Вартість послуг з проставлення апостилю на документах, що видаються органами юстиції та судами, а також на документах, що оформляються нотаріусами України, становить:
- для громадян України, іноземних громадян та осіб без громадянства – 3 неоподатковувані мінімуми доходів громадян (51 грн.);
- для юридичних осіб - 5 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (85 грн.)
За результатом розгляду заяви та поданих документiв посадова особа Мiнiстерства юстицiї України проставляє апостиль або вiдмовляє у його проставленнi.
Проставлення апостиля або відмова в його проставленні здійснюються у строк до 20-х робочих днів.

Мої відео