Ukraine People

Республіка Корея інвестуватиме у відновлення української енергосистеми

Республіка Корея інвестуватиме у відновлення української енергосистеми
359607 ПЕРЕГЛЯДІВ

Міністр енергетики України Герман Галущенко провів зустріч з корейською делегацією на чолі з міністром землі, інфраструктури та транспорту Республіки Корея Вон Хі Рьонгом. Корейська сторона заявила, що їх інженерні й конструкторські компанії зацікавленні в інвестиціях у відновлення українського енергосектору. 

Про це повідомляє пресслужба Міністерства енергетики України.

Герман Галущенко ознайомив представників корейської сторони зі станом енергетичної системи України та наслідками прицільних російських атак, яких зазнали енергетичні об’єкти. Окрім цього, очільник Міненерго висловив подяку Республіці Корея за допомогу, надану енергетичному сектору України. З початку російського вторгнення на територію України Республіка Корея надіслала  10 вантажів гуманітарної допомоги, зокрема, 20 резервних електростанцій і 5 мініекскаваторів, які використовуються, зокрема, у межах масштабної ремонтної кампанії на енергетичних об’єктах. Ба більше, ПрАТ «Укргідроенерго» і Корейська корпорація водних ресурсів (K-water) уклали Меморандум, яким передбачається співпраця в експериментальному проєкті з відновлення Каховської ГЕС.

Як зазначають у Міністерстві енергетики, сторони підтвердили взаємну зацікавленість у подальшій співпраці у сфері гідроенергетики.

Також обговорювалася співпраця в ядерній галузі. Герман Галущенко наголосив, що Україна, як і Республіка Корея, мають країн-сусідів, які створюють потенційні загрози для глобальної ядерної безпеки.

«Маємо тісно співпрацювати в ядерній галузі, зокрема задля досягнення цілей забезпечення ядерної і радіаційної безпеки на світовому рівні. Я вірю, що у нас попереду - велика спільна робота», — сказав під час зустрічі очільник Міненерго.

Окремо Герман Галущенко акцентував на зацікавленості української сторони у розвитку співпраці з Республікою Корея у впровадженні технологій малих модульних реакторів та потенціалі розміщення відповідних науково-виробничих баз в Україні. 

Українські й корейські представники також обговорили потенціал співпраці у сфері ВДЕ, зокрема вітрової та сонячної енергетики.

Міністр Вон Хі Рьонг своєю чергою наголосив на зацікавленості корейських інженерних та конструкторських компаній в інвестиціях у відновлення українського енергосектору. Також він повідомив про запланований в Україну візит міністра торгівлі, промисловості та енергетики Республіки Корея, у межах якого планується обговорення конкретних проєктів співпраці з відновлення українського енергосектору з огляду на необхідність впровадження механізмів децентралізації генерації, а також систем обліку і розумного споживання електроенергії в Україні.

Нагадаємо, що раніше у Міністерстві повідомляли про продовження курсу на зміцнення енергетичної незалежності. Так Україна  показує світові приклад того, як можна усунути державу-терориста — російську федерацію з ринків ядерних технологій. Зокрема, у реактор ВВЕР-440 Рівненської АЕС завантажили першу партію ядерного палива, яке було вироблено компанією Westinghouse Electric Sweden AB за участі фахівців українського НАЕК «Енергоатом».

У Міненерго додають, що раніше реактори цього типу працювали тільки на ядерному паливі російського виробництва. Проте, за словами очільника Міненерго, контракт на постачання відповідних паливних збірок ВВЕР-440 було укладено ще у вересні 2020 року в присутності Президента України Володимира Зеленського. Отже, Україна ще до початку повномасштабного вторгнення взяла чіткий курс на позбавлення залежності від росії в ядерній галузі.

Мої відео