Ukraine People

“Дивись, куди ідеш” – ТНМК представили новий трек про безпеку

“Дивись, куди ідеш” – ТНМК представили новий трек про безпеку
415150 ПЕРЕГЛЯДІВ

Люди слухають музику з абсолютно різних причин. Для когось це спосіб виразити свої емоції, або ж, навпаки, акумулювати їх. Інші слухають музику задля того, щоб просто отримати естетичне задоволення від поєднання інструментів та вокалу. Ще хтось любить іноземних виконавців через те, що так можна вивчити мову іншої країни, або хоча б покращити свій рівень знання. Але буває музика, яка створюється для навчання. Багато хто з нас чув такі пісеньки на уроках англійської або на інших предметах. У пісенному форматі навчають дітей буквам та цифрам, фактично показують їм базові речі, які набагато простіше для маленьких слухачів сприйняти саме у такому вигляді. І саме таку пісню створили ТНМК, випустивши трек про мінну небезпеку, який подобається не лише дітям, а "качає" й дорослих.

“Танок на майдані Конго”, або скорочено ТНМК – це український гурт, який знає багато людей. Дуже непросто знайти того, хто жодного разу не чув цей український реп-колектив, пісні якого звучать, наприклад, у багатьма улюбленому шоу "Країна У". Але так було не завжди. Ця двійка україномовних реперів далеко не одразу змогла стати такою відомою. Та й насправді це далеко не дует, адже у складі гурту аж 7 учасників.

Ці хіп-хопери на сцені з 1996 року, але перший прообраз був створений ще у 1989. Двоє друзів – Фоззі та Котя, у трудовому таборі вирішили почати писати свої треки, у результаті за кілька днів отримавши з десяток композицій. Хлопці самі були з Харкова, і свою першу групу назвали “Нові будинки”, за назвою того району, де вони жили. Кілька років вони творили вдвох, періодично запрошуючи інших музикантів для створення пісень, а потім поступово до складу додалося ще кілька учасників, серед яких і Олег "Фагот" Михайлюта, одне із двох облич цього гурту наразі. Загалом же за часи зі створення до початку дійсно успішної діяльності пройшло 6 років, а у складі побувало близько 30 чоловік. Але у результаті хлопці все ж змогли пробитися на фестиваль “Червона рута”, при чому для нього їм довелося дуже швидко писати пісні українською. До того вони творили лише російською. І так, зараз ми всі знаємо цей гурт як україномовний, але до того вони використовували мову, що була більш поширеною у Харкові. Та зміна мови пішла на користь їм, адже на фестивалі вони навіть змогли отримати перше місце та отримати приз за найкращий шлягер. Пізніше вони відправилися у свій перший тур, буквально своїми силами створили промо-касети для продажу, а після цього переїхали до Києва.

Творчість гурту далі почала розвиватися дуже стрімко та досить успішно. Вони створювали дуетні пісні, ставали переможцями в різних номінаціях на різноманітних преміях. Деякі учасники почали займатися і сольною творчістю паралельно із групою. Фагот, наприклад, почав озвучувати Джонні Деппа у “Піратах Карибского моря”. Хлопці навіть записали саундтрек для ролика-презентації спільної заявки України та Польщі на Євро-2012. Група змогла побувати не в одній країні, виступаючи на фестивалях, розігрівала публіку перед концертами всесвітньо відомих музикантів. У них навіть були симфонічні концерти. Паралельно з цим створювалися і різноманітні саундтреки, більшість з яких багато хто чув по ТБ.

А з початком повномасштабного вторгнення частина учасників відправилася до тероборони. Але музичну кар'єру вони не припиняли і нещодавно випустили нову пісню, яка розповідає про мінну небезпеку. Близько 30% території нашої країни забруднено вибухонебезпечними предметами, тому знати, як поводитися з ними – дуже важливо. Ось чому у такому музичному,  можна навіть сказати ігровому форматі, гурт розповів дітям про те, як потрібно поводитися, якщо випадково було знайдене щось, може бути небезпечним. "Дивись, куди ідеш" ще раз нагадує про те, що треба уважно дивитися куди крокуєш, в жодному разі не ходити до лісу, а якщо знайдено якусь підозрілу річ – куди ж треба дзвонити.

Новий трек було створено у співпраці з ДСНС України. Одним із пріоритетів цієї служби є поширення правил безпеки у разі виявлення вибухонебезпечних предметів. І у такому пісенному форматі їх дуже зручно повторювати. Аудиторія позитивно відреагувала на таку творчість, так само як і на попередню пісню гурту, що також була про безпеку (1 вересня 2022 року було випущено трек "Крокуй до укриття", що покликаний пояснити дітям, як діяти під час повітряної тривоги та як заспокоїтися під час стресу).

Насправді така творчість зараз дуже корисна, адже дійсно, запам'ятовувати речі, пов'язані з безпекою, набагато простіше у форматі пісні. Так побудований мозок людини, що ритмічний текст просто засідає у голові. Тож будемо чекати нових треків від ТНМК, які допомагатимуть не лише маленьким українцям, а й усім громадянам нашої країни розуміти та пам'ятати правила безпеки.

Мої відео