Ukraine People

Сексвиховання в Україні: інтерв'ю з лікарем акушером-гінекологом Тетяною Гарапко

Сексвиховання в Україні: інтерв'ю  з лікарем акушером-гінекологом Тетяною Гарапко
19888 ПЕРЕГЛЯДІВ

Сексуальна освіта — відповідальне суспільство. Так вважають фахівці секс-просвіти. В школі предмети "Біологія" та "Основи здоров'я" частково підіймають теми статевого дозрівання, репродуктивного здоров'я, методів контрацепції та можливі захворювання, які передаються статевим шляхом. XXI століття надає безліч можливостей. Тож наразі діти завдяки різним інтернет-джерелам легко просуваються в цій темі. В той час, як батьки намагаються уникати розмов про секс, а вчителі поверхнево навчати дітей права на своє тіло. Діти не вміють на ранньому етапі розвитку оцінювати ситуацію більш глибоко. Однак, людська фізіологія побудована так, що діти починають усвідомлювати, що відбуваються певні зміни в організмі, є хлопчики та дівчатка, які різняться не лише кольором очей. Дорослішання — етап змін. Батьки та вчителі повинні допомогти структуровано пізнати всі загальні відомості та психологічні потреби підлітків. Як краще це зробити, як викладати сексвиховання в українських школах та що відомо про закордонний досвід, розповіла лікар акушер-гінеколог ультразвукової діагностики та внутрішніх хвороб, кандидат медичних наук, доцент Тетяна Гарапко.

- Коли краще почати говорити з дітьми про секс?

- Немає чітко прописаної рекомендації щодо віку дітей, коли бажано почати розмову про секс. Вважається, що діти старше 10 років вже не сприйматимуть інформацію подану батьками. В сучасному суспільстві вже з 1-2-го класу діти мають телефони з вільним доступом до інтернету. І найчастіше підлітки, які мають старшого брата чи сестру підслуховують вдома про секс і доносять цю інформацію своїм друзям. Як гінеколог, вважаю, що найкраще розпочати говорити з дитиною про інтимні моменти у віці 9-10 років. Згідно з віковою категорією в дітей виникають питання пов’язані зі способом появи на світ, статю та будовою тіла. Не бажано розповідати дітям історії про капусту та лелеку.

- Як батьки повинні розповідати дітям про сексуальне життя?

- Найкращим методом є використання дитячих пояснювальних книг, де психологи чітко виокремлюють методики пояснення. Потрібно наголошувати, що сексом займаються тільки дорослі, що це дуже інтимна тема. Тоді дитина буде розуміти, що це обговорювати з іншими не можна. Якщо цю тему пояснюватимуть батьки, то в майбутньому буде більше довіри та більша ймовірність, що якщо щось трапиться, дитина/підліток звернеться за порадою чи допомогою до близьких людей.

- Чи можлива сексуальна освіта в Україні?

- Сексуальна освіта в Україні можлива й однозначно потрібна. Проте частина батьків не погоджується, щоб їх дитині в школі розповідали про секс та методи контрацепції. Сьогодні в українських школах такого предмета немає. "Новою українською школою" планується запустити даний напрямок просвіти.

- Яке ставлення батьків, вчителів, лікарів до секс-просвіти?

- Згідно з даними опитувань 87% батьків та вчителів погоджуються за створення предмету щодо статевого виховання. Лікарі-гінекологи теж підтримують таку ініціативу. Вони вважають, що сексвиховання зможе зберегти репродуктивне здоров’я і виробити відповідальне відношення до стосунків з протилежною статю.

- Які профілактичні бесіди мають проводити вчителі в школі з дітьми на тему інтимного життя?

- Обов'язково мають говорити про ВІЛ-інфекцію та венеричні хвороби, про контрацепцію та ранню вагітність. Ці соціально-важливі теми вбережуть підлітків від небажаної вагітності та права на власне тіло.

- Які проблеми дитячого насилля та дитячої безпеки існують в Україні?

- Найбільшою проблемою вважаю вільний доступ до інтернету, інстаграму, тік-току. Окрім того, що діти можуть переглядати контент сексуального характеру, яскравим явищем в Інтернеті став кібербулінг. Мета секс-просвіти полягає в тому, щоб убезпечити дитину від сексуального насильства. Якщо дитина не володіє інформацією про те, що допустимо, а що ні, вона не зможе оцінити адекватно ситуацію, яка з нею може статися. Дитина має не боятися говорити з батьками про проблеми, які можливо її оточують.

- На Вашу думку, сексуальна необізнаність, агресивне пропагування в медіа культу сексу, призводить до частих ранніх абортів або серйозних проблем зі здоров’ям?

- Так. Наприклад, у 2016 році в Україні було зроблено 56 абортів дівчатами віком до 14 років та 875 – віком 15-17 років. Насамперед, це психологічна травма для особи такого віку. А в майбутньому необдумані дії можуть призвести до безпліддя жінки. В Україні існує ще одна важлива проблема — недооцінена необхідність шкільного психолога.

- Яким чином краще викладати сексуальну освіту?

- Сексуальну освіту краще викладати як окремий предмет. Щоб вчитель (наприклад, шкільний психолог чи вчитель біології) поступово навчав/навчала дітей анатомії людини, фізіології статевої системи, можливі захворювання та їх наслідки.

- Що відомо про закордонний досвід сексуальної освіти?

- В таких країнах, як Велика Британія, Сполучені Штати Америки, Швеція, Норвегія та Франція, дітей навчають сексвихованню в школі. А от в Німеччині та Нідерландах секс-просвіту проводять з дітьми ще з садочка. Заходи, здійснені в країнах, несуть позитивний характер та знижують рівень підліткової вагітності й насильства серед дітей.

Мої відео